Hogyan hat a munkádra az irodai környezet?

Mindenki szeretné a munkahelyi asztal mellett töltött órákat produktívan és hasznosan eltölteni. Azonban nem csak az a fontos, hogyan rendszerezzük […]

Mindenki szeretné a munkahelyi asztal mellett töltött órákat produktívan és hasznosan eltölteni. Azonban nem csak az a fontos, hogyan rendszerezzük mappáinkat vagy milyen billentyűzetet használunk, hanem az irodai környezet is óriási hatással van a munkánkra.

 

Ha elősegítenénk azt, hogy kollégáink és mi is jól éreznénk magunkat az irodában már a költözés előtt érdemes figyelembe venni az irodai fényeket. Rengeteg tanulmány bizonyítja, hogy a természetes napfény jótékony hatással van a szervezetre és a munkakedvre is. Persze a tűző napot még az irodában is kerülni kell, így elengedhetetlen, hogy megfelelő árnyékolóval lássuk el az ablakokat.

A fény mellett alapvető fontosságú a megfelelő levegő. Gyakran érezzük, hogy egy hosszadalmas megbeszélést csak egy kis friss levegővel lehetne feldobni. Az irodaválasztásnál figyeljünk arra is, hogy a helyiségeknek megfelelő legyen a szellőztetése.

Szintén kutatások bizonyítják, hogy az illatokkal is segíthetjük a munkánkat. Számos olyan illatosító készülék kapható már, amellyel nyugtató levendula vagy citromfű illattal telíthetjük be az irodát.

De olyan apróságok is felderíthetik a munkatársakat, mint egy színes kép a falon vagy egy-egy személyes tárgy az asztalon. Ha színes kiegészítőket választunk törekedjünk a világos és élénk színekre és kerüljük a komor, barátságtalan tónusokat.

Sokat javíthat az irodában eltöltött idő minőségén, ha jól felszerelt szolgáltatott irodát választunk. Elég csak arra gondolni, hogy egy A+ kategóriájú irodában az ott dolgozók a segítségünkre vannak az alapvető irodai eszközök beszerzésében, valamint a működéshez szükséges szolgáltatókkal sem nekünk kell kapcsolatot tartani. Ezek mind hozzájárulnak a munkahelyi stressz csökkentéséhez és a gondtalanabb munkavégzéshez.