Miért fontos a jó székhelyszolgáltató?

Ha székhelyszolgáltatást szeretne igénybe venni, nem csak arra kell figyelnie, hogy milyen címet választ cégének.   A székhelyszolgáltató cégekre komoly […]

Ha székhelyszolgáltatást szeretne igénybe venni, nem csak arra kell figyelnie, hogy milyen címet választ cégének.

 

A székhelyszolgáltató cégekre komoly szabályozások vonatkoznak és a hatóságok is kiemelt figyelmet fordítanak ezekre a szolgáltatókra.

A 2017-es jogszabályok adják meg a jelenleg is érvényben lévő keretet, amellyel a cégek székhelyszolgáltatást nyújthatnak. (7/2017. IM rendelet a székhelyszolgáltatásról)

2020.január 10-i hatállyal azonban újabb szigorítások léptek életbe, amikor is a székhelyszolgáltatás nyújtásával üzletszerűen foglalkozó vállalkozásokat bevonták a Pmt. hatálya alá. A gyakorlatban ez azt jelneti, hogy az ügyfeleket a szerződéskötéskor a szolgáltató köteles átvilágítani, és egy ügyfél-azonosítást elvégezni, akárcsak a bankok vagy a könyvelők.

Hogy pontosan milyen veszélyt jelent Önre és cégére nézve, ha nem megfelelő székhelyszolgáltatót választ?

Ha egy NAV ellenőrzés során kiderül, hogy a szolgáltatójának nincs tulajdonjoga vagy használat joga az ingatlan-nyilvántartásban, akkor sajnos az Ön székhelye fiktívnek minősül, melynek következménye az adószám törlése, illetve cégtörlés.

Ha van ugyan tulajdonjog vagy használati jog, de a szolgáltató nem jelentkezett be a Pmt. hatálya alá, akkor szintén veszélybe kerülhet cége működése, és nem csak a jogtalanul szerződő székhelyszolgáltató, de az ő ügyfelei is birságokra, akár kényszertörlésre is számíthatnak.

A törvénybe foglaltak szerint a levélkezelésnek, vagyis a leveket átvételének a székhelyen kell történnie, valamint a 7/2017. IM jogszabályban meghatározott iratokat is a székhelyen kell tárolni.

Mindenképp gyanús, ha egy székhelyszolgáltató nem elérhető a címen, ezáltal az Ön cége sem. Fontos, hogy a szolgáltató az általános irodai órákban felkereshető legyen. Ha a szolgáltató időközben teljesen elérhetetlenné válik, vagy akár becsődöl, sajnos az Ön cégének is fel kell készülnie egy hosszadalmas ügyintézésre. Ha még időben értesül a bezárásról, akkor van lehetősége a székhelyét máshova vinni. Azonban, ha később szerez tudomást arról, hogy a kifizetett hónapok ellenére szolgáltatója bezárt, akár cége adószámát vagy cégét is törölhetik az érvénytelen székhely miatt.

A fent leírtak mellett az életszerűtlen, alacsony árak, a székhelyre bejelentett cégek kiemelkedően magas száma, valamint a székhelyszolgáltatásról szóló számla elmaradása is adhat gyanúra okot.

Tehát nem csak a cím miatt fontos, hogy melyik székhelyszolgáltatóra bízza cégét. A Vista Plus Offices minden törvényi kötelezettségnek megfelel, a NAV által jóváhagyott szolgáltatóként vállalja cége székhelyszolgáltatását is.